Jaga älg som en chef

älgDet är inte enbart fisk som jag jagar, utan också skogens konung, älgen. Jag ser det som att jag är en del av en svensk levande historia, där vi har skjutit älg så länge det funnits skjutvapen och det är något jag är stolt över. Älgjakten, precis som fisket, handlar inte enbart om att söka upp djur och skjuta dem till döds. Det handlar om naturvård, att hålla älgståndet på en rimlig nivå, samtidigt som det är upplevelsen och kamratskapet som är överordnat allt annat. Några av de mest lyckade älgjakterna jag varit på har varit jakter som inte har resulterat i en enda skjuten älg, vilken kanske låter konstigt. Men det är oftare så att jägare väljer att inte skjuta och ofta är mycket stolta över sitt beslut. Det finns med andra ord andra värden som är viktigare än själva skottögonblicket.

Men när jaktlaget väl har lyckats skjuta en älg så är det klart så att det är fest. En skjuten älg innebär ofta att det kommer bli mycket kött till respektive jägare, och i ärlighetens namn så känns det här som det absolut bästa sättet att hitta sitt ätbara kött på. Det känns betydligt mycket bättre än att plocka upp en nötfärs från Irland i närmaste ICA-butik. Det är dessutom så ekologiskt som det bara går att bli, älgen har levt ett fritt liv i skogen utan att någon försökt påverka dess leverne. På så sätt är jägare de bästa köttproducenterna på marknaden, för inte ens ekologiska köttbönder kan matcha den frihet som finns i älgens liv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *